Absolventka-blogerka: I jídlo může být sexy

23. 12. 2019

Její manžel neumí vařit vůbec. Zato ona vaří každý den a ještě o tom píše. Hned vedle kuchyně má ateliér, kde své kuchařské výtvory fotí. Svatava Vašková je absolventkou oboru Kulturní dějiny v mediálním modulu na Fakultě filozofické a dnes stojí za úspěšným blogem Coolinářka. 

„Dlouho jsem si lámala hlavu, jak se představit…“ „Ahoj jsem Svatava a jsem blázen… blázen do jídla.“ Přesně takhle se popisuje Svatava na svých stránkách. K humanitním oborům tíhla už během studia gymnázia. Po roční zkušenosti na muzikologii v Brně přešla do Pardubic. Na univerzitu vzpomíná moc ráda. Získala díky ní vědomosti, titul a našla si také spoustu přátel. V posledním ročníku na vysoké škole začala pracovat na plný úvazek jako manažerka a produkční hradeckého Klicperova divadla. Vydržela zde osm let, než šla na mateřskou. „Na toto životní období moc ráda vzpomínám. Byla to skvělá zkušenost.“

Začala psát, aby se nezbláznila

Říká se, že mateřská dovolená „bere půlku mozku“, a tak se ji Svatava rozhodla zpestřit vymýšlením a psaním receptů. V nadsázce říká, že má přeci i zápočet z tvůrčího psaní. „Na začátku by mě vůbec nenapadlo, že mě to bude jednou i živit. Jsem ráda, že jsem čas doma zužitkovala. Naučila jsem se něco nového a prozkoumala úplně jiný obor, než jsem doposud znala. Tím myslím především fotografování.“ Oblíbila si španělskou, indickou a vietnamskou kuchyni. Zase tak často je ale nevaří. Raději si na autentickou specialitu zajde do specializované restaurace nebo je ochutnává přímo v zemi, odkud jídla pochází. 

Svatava vydala už čtyři knihy, ta loňská je inspirována konceptem hygge. Fenomén útulna není ale nic nového. Zvelebujete svůj domov a životní prostor v příjemně pozitivním a pohodovém duchu a těšíte se z maličkostí – krásně prostřeného stolu, svíček a dekorací. Podle výzkumů jsou Dánové, odkud tento styl pochází, jedním z nejšťastnější národů na světě. „Skandinávci to jen pojmenovali. Knížka je plná našich oblíbených receptů a taky fotek ze života, které snad tu správnou atmosféru navozují,“ říká autorka, která si čím dál víc uvědomuje, jak důležité je harmonické prostředí zvlášť, když v něm má vyrůstat malé dítě.

Od focení k videu

Jako bloggerka není úspěšná jen ve vydávání knížek. Získala také cenu v soutěži Rok s Megapixelem. Její fotka s krevetami se stala vítěznou. „U každé fotky je důležitá práce se světlem. Navíc krevety jsou mimořádně fotogenická surovina, takže takové jídlo se fotí snadno. S oblibou tvrdím, že i fotka jídla může být sexy… Nejen tím, že na pokrm máte chuť, ale musí ve vás vyvolat celkově estetickou libost.“

Aby nevypadla ze současných trendů v oboru, sleduje sociální sítě a nechává se inspirovat nápady z celého světa. Ty pak promítá do svých knížek. Také jejich grafická podoba je pro ni velmi důležitá. „Stejně jako nekvalitní papír, tak i špatná grafika dokážou výpravnou knížku dokonale »zabít«. Ráda bych se časem naučila své recepty i natáčet,“ říká kulinářka, která se přiznává, že českou foodblogerskou scénu nesleduje moc pozorně. Má ale své oblíbené kolegyně, se kterými se zná z akcí. Tím spíš ji překvapilo, když ji nominovali do Top 25 v anketě Foodblog roku, protože je tak trochu mimo tuhle komunitu. 

A která jídla má nejraději? „Časem zjišťuji, že mými nejoblíbenějšími se staly ty od maminky, na kterých jsem vyrostla.“ 

Svatava Vašková alias „Coolinářka“

Narodila se 12. prosince 1981 v Pardubicích. Vystudovala Kulturní dějiny na Fakultě filozofické Univerzity Pardubice. Úspěšná česká foodbloggerka píše svůj blog od roku 2015 a za tu dobu zveřejnila bezmála 300 receptů. Blogování a fotografování jídla se nyní věnuje profesionálně a její recepty jsou vyhledávaným zdrojem inspirace pro široký okruh českých amatérských kuchařek a kuchařů. Pravidelně přispívá do jihočeského lifestylového magazínu Barbar!, což je projekt spolužáka z Fakulty filozofické a dalšího absolventa Univerzity Pardubice Jana Štiftera (Rozhovor s ním najdete v zářijovém čísle zpravodaje). Spolupracuje se serverem Seznam.cz, kam píše recepty do sekce Proženy.cz. Recepty z blogu také pravidelně sdílí web Prima Fresh a využívá je také eshop potravin Košík.cz. Angažujete se v obecně prospěšných věcech, ve spotu na youtube.com bojuje proti šikaně. Po třech autorských kuchařkách spojila síly s dalšími známými blogerkami a instagramerkami a vznikla kniha plná DIY inspirace (udělej si sám), receptů a kouzelné atmosféry. Knížka Krásné Vánoce vyšla začátkem listopadu.

Flíčky s pečeným zelím a slaninou

Tento recept si zamilujete! Pár běžných surovin v jedinečné kombinaci. 

250 g těstovinových flíčků 
200 g anglické slaniny v celku
½ hlávky bílého zelí
1 malá cibule
1 lžíce kmínu
sůl
pepř
čerstvá pažitka

Nejprve si slaninu nakrájejte na kostičky, cibuli na jemno a zelí na proužky. Na pánvi orestujte dozlatova slaninu. Tu vyndejte a dejte stranou. Ve výpeku opečte cibulku do světle hněda. Nyní si připravte pekáč s víkem a v něm zamíchejte nasekané zelí společně s opečenou slaninou (trochu si jí nechte na ozdobu) a cibulkou, přidejte kmín a pepř. Pekáč zaklopte, a dejte péct do vyhřáté trouby na 180 stupňů na cca 30 minut. Mezitím si uvařte v osolené vodě těstovinové flíčky.  Upečené změklé zelí nyní zamíchejte s uvařenými flíčky a dle chuti osolte. Podávejte dozdobené zbytkem orestované slaniny a s nasekanou pažitkou.

TEXT: Věra Přibylová/ FOTO: archiv Svatavy Vaškové


Přišlo vám to zajímavé? Dejte o tom vědět