Novinky v knihovně i na kolejích

18. 09. 2018

V novém akademickém roce 2018/2019 se mohou čtenáři Univerzitní knihovny těšit na nové služby. Mají možnost většího počtu výpůjček nebo platit bezhotovostně za upomínky. V galerii je k vidění nová výstava a se změnami přicházejí i koleje a menza.

Univerzitní knihovna je připravena na příliv studentů. Svým čtenářům nabídne zase lepší služby a přichystala několik změn. Reagovala tak na opakovaná přání svých uživatelů. „Nejčastějším požadavkem studentů byla možnost zaplatit za služby platební kartou přímo u výpůjčního pultu. Našli jsme technické řešení pro tuto platební metodu a studentům jsme tak mohli vyjít vstříc,“ říká vedoucí Univerzitní knihovny Ing. Blanka Jankovská.

Kartou tak mohou uživatelé knihovny platit nejen za upomínky, ale i manipulační poplatky například za ztrátu knihy, registrační poplatek nebo poplatek za jednorázový vstup.

„Studenti žádají také o možnost platební kartou dobíjet svá konta na tisk. Tady jsme bohužel limitováni softwarem dodavatele a tento krok vyžaduje složitější řešení. Takže zatím poprosíme studenty o trpělivost,“ dodává vedoucí knihovny Blanka Jankovská.

Čtenáři jistě uvítají i možnost navýšení počtu absenčních výpůjček, a to z původních patnácti knih, publikací a dalších studijních materiálů na dvacet výpůjček pro studenty. Veřejnost si pak může „domů“ odnést maximálně deset výpůjček.

Knihovna v číslech

  • v Univerzitní knihovně bylo na konci minulého roku registrováno 5155 čtenářů, z toho bylo 263 čtenářů z řad veřejnosti,
  • vstupním turniketem knihovny prošlo takřka 54 tisíc uživatelů,
  • absenčně bylo registrováno téměř 98 tisíc výpůjček, přičemž padesát procent připadá na první výpůjčky, druhou polovinu tvoří prodloužení stávajících výpůjček,
  • v minulém roce měla knihovna předplacených 220 tištěných periodik, z toho 29 zahraničních titulů a 191 českých,
  • informace o otevírací době knihovny v jednotlivých obdobích roku najdete na stránkách https://knihovna.upce.cz/uk/oteviraci-doba

Výstava rezavých otisků

V Galerii Univerzity Pardubice si můžete nyní prohlédnout novou výstavu prací z dílny výtvarnice Šárky Hrouzkové, která žije od 90. let žije ve východních Čechách. V posledních letech ji učarovala práce s rezavým plechem. Vytváří rezavé otisky na papíře a plátně, koláže, ale také tento materiál zpracovává a skládá do podoby abstraktních obrazců. Výstava v univerzitní galerii potrvá až do 7. listopadu.

Nové vybavení pro ubytované na kolejích

S novinkami přichází do nového akademického roku i Správa kolejí a menzy. Pro obyvatele kolejí bude například příjemnější vaření. Na pavilonech KA, KB a KD jsou ve společných kuchyňkách nové čtyřplotýnkové indukční varné desky místo plotýnkových vařičů, nové jsou i kuchyňské desky. K základnímu vybavení všech pokojů na pavilonu KA patří nyní i lednice.

Během října pak přibydou do všech apartmánů na pavilonu KC a do všech garsoniér na pavilonu KE mikrovlnné trouby. Teplovzdušné trouby projdou testovacím provozem ve třech pavilonech v některých společných kuchyňkách. „Jde o zkušební provoz, který na konci kalendářního roku vyhodnotíme a posoudíme, zda je tento typ zařízení vhodný pro provoz na kolejích,“ představuje jednu z dalších možných změn na kolejích ředitel Správy kolejí a menzy Univerzity Pardubice RNDr. Pavel Ďurovec.

Další novinka se týká úklidových služeb. Ty se rozšiřují o úklid sociálního zařízení na všech apartmánech, garsoniérách a buňkách jedenkrát za měsíc. Tato nabídka je zahrnuta do cen kolejného.

V hale recepce pavilonu KC je nainstalovaný nový samoobslužný platební terminál, na kterém je možné nabíjet konto v ISKaMu platební kartou, a to částkami i přes pět set korun.

Veselejší menza

Hlavní jídelna menzy i bufet Výukového areálu v Polabinách u Lavičky Václava Havla se oděly do veselejších pastelových barev.

„Vyřešili jsme také jeden z hlavních problémů infrastruktury menzy, který strávníci nepoznají, ale který ohrožoval plynulost provozu menzy. Kompletně jsme zrekonstruovali technologie přečerpávací stanice odpadních vod menzy,“ říká Pavel Ďurovec.

Co se týče nabídky a sortimentu jídel, pracovníci menzy absolvovali v létě školení na zdravou výživu, a tak se např. vegetariáni mohou těšit na nová jídla, která budou postupně zařazována do jídelníčku. Již na jaře nechyběla v bezobjednávkovém systému nabídky 5 hlavních jídel více bezlepková a dietní jídla či rybí speciality. Na žádost strávníků je častěji na výběr i krůtí a hovězí maso, minutky se více střídají, u některých receptů se zvýšila gramáž masa, přidávají se více bylinky a v některých dnech je možnost výběru ze dvou příloh.

Služby pro strávníky v menze se zlepšily 

  • prodloužil se výdej hlavních jídel během oběda od 10:30 do 16 hodin,
  • v hlavní nabídce menzy je bez objednávání dopředu, tj. ve volné nabídce každý den 5 hlavních jídel,
  • večeře si studenti mohou koupit v době oběda do nádob, které jsou poskytovány zdarma,
  • studenti mohou čerpat 2 příspěvky na stravování od státu denně – na 1 oběd a 1 večeři denně,
  • v bufetu u Lavičky Václava Havla může student čerpat příspěvek na stravování i na svačinovou polévku,
  • za jídlo se platí bezhotovostně,
  • byl rozšířen doplňkový prodej o saláty a zákusky atd. (i když by někteří strávníci ocenili větší výběr),
  • voda je k dispozici jako nápoj zdarma,
  • v jídelně menzy přibyla mikrovlnná trouba, ve které si mohou strávníci jídlo ohřívat sami,
  • doplňkově byly zavedeny na kolejích automaty na teplá jídla (jako alternativa k večeřím, o něž je trvale malý zájem),
  • třídění odpadu se meze nekladou, koše na tříděný odpad jsou k dispozici.

Levněji pro studenty v bistru FChT

Levněji se pak strávníci studenti najedí nově i v bistru v areálu Fakulty chemicko-technologické, který provozuje společnost STIASINI. Od října se budou moci studenti zaregistrovat u obsluhy bufetu a získat tak hlavní jídlo dne za zvýhodněnou cenu, obdobně jako mají v menze.

Podrobné informace k ubytování a stravování se dozvíte ZDE.

 


Bc. Věra Přibylová, Ing. Valerie Wágnerová
Oddělení propagace a vnějších vztahů UPa
 

 


Přišlo vám to zajímavé? Dejte o tom vědět